Prestidigitador gràfic

XERRADA
(CAT)
Jaime Serra s’ha sotmès per voluntat pròpia a la infografia -com a eina vehicular- i a una mena de metàfora de dades -com a matèria primera-, realitza tota mena de trucs visuals amb la finalitat de desemmascarar el ‘jo’, deixant palès que, en realitat, és un altre.

Durant més de vint-i-cinc anys va exercir la infografia periodística en alguns mitjans de referència d’Amèrica Llatina i d’Europa. Activitat que el va portar a l’absurd de ser considerat pels seus col·legues i mitjançant la Society for News Design, com “l’infografista més influent del món en el període 1992-2012”.

És autor d’una escassa producció que exhibeix regularment a diaris sobre suport paper i irregularment en espais anomenats ‘d’art’. Rep invitacions habituals per participar com a ponent en trobades de disseny, infografia, periodisme i altres formes d’interpretació de la realitat. Practica la comunicació, encara que, sense qualsevol tipus de fe, no hi creu. Habita al desconcert i procura no sortir de la sorpresa.

A la darrera dècada, la seva activitat se situa en el tall entre el periodisme i les pràctiques artístiques, mitjançant les dades com a matèria primera i la infografia com a eina lògica de representació. Com a part d´una mateixa estratègia, combina les exposicions en espais d´art contemporani amb la publicació regular, de les mateixes propostes adaptades a formats editorials, en mitjans de masses totalment allunyats d´intencions artístiques com els diaris espanyols La Vanguardia, El Mundo, el brasiler O Globus, el mexicà El Financiero, o el setmanari francès Courrier International.

El seu treball ha estat exposat a MIT Museum (Boston), Centre de Cultura Digital (Ciutat de Mèxic), Centre Cultural Metropolità (Quito-Equador), Fundació Telefònica (Lima-Perú), ArtScience Museum (Singapur), Fundació Telefònica Santiago de Xile , Somerset House (Londres), Fundació Telefònica (Buenos Aires-Argentina), Museu d’Art Contemporani de La Corunya, Fundació Telefònica (Madrid), Centre d’Art Arts Santa Mònica (Barcelona), Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), CCCB, (Barcelona), Centre d’Art Contemporani Huarte (Pamplona), Centre d’Art Arts Santa Mònica (Barcelona), Central, Centre Cultural de l’Estat de Querétaro (Mèxic), CCEBA (Buenos Aires), Plaça d’Armes (Pamplona), National Geographic Society Gallery (Washington-EUA).

Ha estat reconegut amb més d’un centenar de premis i distincions SND, SPD, Malofiej i Laus; premi Graffica 2013.

Dissabte 17 a les 19:30
Espai polivalent, edifici Pujades

planeta_00042

Jaime Serra_1

 

Prestidigitador gráfico

CONFERENCIA
(CAST)
Jaime Serra se ha sometido por voluntad propia a la infografía –como herramienta vehicular- y a una suerte de metáfora de datos –como materia prima-, realiza todo tipo de trucos visuales con la finalidad de desenmascarar el ‘yo’, dejando patente que, en verdad, se trata de otro.

Durante más de veinticinco años ejerció la infografía periodística en algunos medios de referencia de América Latina y Europa. Actividad que le llevo al absurdo de ser considerado por sus colegas y mediante la Society for News Design, como “el infografista más influyente del mundo en el periodo 1992-2012”.

Es autor de una escasa producción que exhibe regularmente en diarios sobre soporte papel e irregularmente en espacios llamados ‘de arte’. Recibe habituales invitaciones para participar como ponente en encuentros de diseño, infografía, periodismo y otras formas de interpretación de la realidad. Practica la comunicación, aunque, carente de cualquier tipo de fe, no cree en ella. Habita en el desconcierto y procura no salir del asombro.

En la última década, su actividad se sitúa en el filo entre el periodismo y las prácticas artísticas, mediante los datos como materia prima y la infografía como herramienta lógica de representación. Como parte de una misma estrategia, combina las exposiciones en espacios de arte contemporáneo con la publicación regular, de las mismas propuestas adaptadas a formatos editoriales, en medios de masas totalmente alejados de intenciones artísticas como los diarios españoles La Vanguardia, El Mundo, el brasileño O Globo, el mexicano El Financiero, o el semanario francés Courrier International.

Su trabajo ha sido expuesto en MIT Museum (Boston), Centro de Cultura Digital (Ciudad de México), Centro Cultural Metropolitano (Quito-Ecuador), Fundación Telefónica (Lima-Perú), ArtScience Museum (Singapur), Fundación Telefónica Santiago de Chile, Somerset House (Londres), Fundación Telefónica (Buenos Aires-Argentina), Museo de Arte Contemporáneo de La Coruña, Fundación Telefónica (Madrid), Centro de Arte Arts Santa Mònica (Barcelona), Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), CCCB, (Barcelona), Centro de Arte Contemporáneo Huarte (Pamplona), Centro de Arte Arts Santa Mònica (Barcelona), Central, Centro Cultural del Estado de Querétaro (México), CCEBA (Buenos Aires), Plaza de Armas (Pamplona), National Geographic Society Gallery (Washington-EE.UU.).

Ha sido reconocido con más de un centenar de premios y distinciones SND, SPD, Malofiej y Laus; premio Graffica 2013.

Sábado 17 a las 19:30
Espacio polivalente, edificio Pujades

Jaime Serra_2