# estar-se a casa 23

(CAT)
La mort per coronavirus d’un dels oblidats de el disseny gràfic espanyol, Julian Santamaria, de què podeu trobar més informació a la web de Pioneros Gráficos, m’ha fet descobrir part dels seus treballs per a premsa.

Julian Santamaria va ser un dels fundadors del grupo 13 -al què també pertanyia el dissenyador Cruz Novillo, un altre pioner de el disseny gràfic espanyol-  i dins de l’àmplia varietat de recursos i tècniques que utilitzava, l’edat i la memòria m’han fet valorar l’actualitat del seu treball amb el Letraset, el sistema de transferibles que s’utilitzava en els anys setanta, abans de l’aparició dels ordinadors.

En aquestes vinyetes per a premsa, Santamaría utilitzava trames, orles, tipografia o símbols arquitectònics, barrejant-los amb fotos i il·lustracions pròpies per crear collages amb els quals il·lustrar articles de premsa. Un treball fascinant de fa més de 45 anys que roman visualment tan potent com el primer dia.

 

Leer para escribir

 

# estar-se a casa 23

(CAST)
La muerte por coronavirus de uno de los olvidados del diseño gráfico español, Julian Santamaria, del que podéis encontrar más información en la web de Pioneros Gráficos, me ha hecho descubrir parte de sus trabajos para prensa.

Julian Santamaria fue uno de los fundadores del grupo 13 -al que también pertenecía el diseñador Cruz Novillo, otro pionero del diseño gráfico español- y dentro de la amplia variedad de recursos y técnicas que utilizaba, la edad y la memoria me han hecho valorar la actualidad de su trabajo con el Letraset, el sistema de transferibles que se utilizaba en los años setenta, antes de la aparición de los ordenadores.

En estas viñetas para prensa, Santamaría utilizaba tramas, orlas, tipografía o símbolos arquitectónicos, mezclándolos con fotos e ilustraciones propias para crear collages con los que ilustrar artículos de prensa. Un trabajo fascinante de hace más de 45 años que permanece visualmente tan potente como el primer día.

J.Santamaria_1_web J.Santamaria_2_web J.Santamaria_3_web J.Santamaria_4_web