La Felguera, activisme editorial

(CAT)
Una editorial que sota l’aparença d’una societat secreta es dedica a revelar els millors secrets de la nostra època. Un segell editorial gairebé únic. El seu catàleg i línia editorial indaga en les millors experiències i fenòmens culturals de les darreres dècades, tant en la qualitat a l’hora de “revelar secrets” com en la qualitat transgressora. Estimen la literatura i els llibres, consideren que «escriure és admetre la possibilitat que passi alguna cosa» (William Burroughs). Els seus llibres tenen com a protagonistes perdedors, outsiders, rebels… homes i dones al límit de tot, històries fascinants i singulars.

El seu origen es remunta al 1996, i en aquella època formaven part d’una resistència cultural de la qual encara avui, tants anys després, se segueixen sentint part. Han crescut aprenent el valor de la paraula, la tinta, la independència. Als seus inicis eren una revista (Agente Provocador), un grup de persones anònimes que llançaven benzina al foc, un nom mutant, una acció al límit de categories i concepcions de la política i l’art. Es van constituir com un Col·lectiu de Treballadors Culturals emprenent una infatigable tasca d’agitació que els va conduir, a través d’un passadís meravellós, cap a l’edició de llibres.
La literatura ha estat sempre el resultat del carrer, del passejar i del perdre’s, és a dir, del joc. L´acte d´escriure es comunica sota la forma d´un secret, i ho fa per mitjà d´un altre acte que ho revela: la lectura. En comunicar-se el secret, obligatòriament s’entra a l’àmbit del joc. Quin és el teu joc favorit? Descodificar el secret d’aquesta època, és a dir, enderrocar la cultura sota la seva forma actual. A més, des de l’any 2009, la Felguera editors va inaugurar una nova etapa com a «societat secreta». Per ells, es tracta d’un joc, però un joc que es prenen molt de debò. I és que, en aquest joc de literatura i edició, a la societat actual, el problema és descodificar els seus secrets.

Al seu catàleg es poden trobar col·leccions amb noms com Artefactes, Memòries del subsòl, Narratives del desordre, True Crime, Zodíac Negre o Sense Categoria. I dins d’elles, llibres com Crass. Tenen una bomba. Manifests, declaracions i art. La història de la banda que ho va canviar tot, la banda / plataforma d’idees fundadora de l’anarcopunk, que van escriure un capítol important en la història de l’escena contracultural més combativa entre l’esfondrament de la protesta seixanta-ochista i l’aparició del punk. Auambabuluba balambambú. L’edat d’or del rock and roll, de Nik Cohn, amb pròleg de Kiko Amat. L’esperada reedició, després de més de dues dècades descatalogat, d’una de les obres monumentals del pop enèrgic i el rock and roll en el seu moment més dolç i salvatge escrit pel «pare» de la crítica musical. Apatxes. els salvatges de parís. El terror! La plaga! La pesta! Els apatxes, una de les subcultures més fascinants de la història. Caos, terror i anarquia al París de la belle époque. Underground Babilònia. El sorprenent viatge de Philly i Claude d’Ivar Muñoz Rojas. El fabulós món dels primers punks de Los Angeles, l’escena musical tant de Londres (Rough Trade) com de Mànchester (The Haçienda) o la Barcelona preolímpica en un llibre insòlit, que recull les fantàstiques fotografies de Philomena Winstanley per a Slash. Motherfuckers! Dels estius de l’amor a l’amor armat. El retorn dels Motherfuckers i les “cèl·lules d’amor armat”. La reedició ampliada amb la totalitat dels pamflets i comunicats dels Motherfuckers. Ens estem apropant… La història d’Angry Brigade de Servando Rocha. Un fantasmal grup d’activistes anglesos sorgits a partir de les revoltes del 1968, que ben aviat es van convertir en l’enemic número u d’Anglaterra. Alguns investigadors han vist en el reconeixible estil de l’Angry Brigade la base ideològica del posterior fenomen punk i els Sex Pistols, però també una implacable crítica postmoderna del món. La Movida Modernosa. Crònica d’una imbecil·litat política de José Luis Moreno Ruíz. El llibre que ningú no s’havia atrevit a publicar, la crònica més crua i descarnada d’una època, els anomenats anys de “La Movida” i els primers anys del govern del PSOE. Un llibre incòmode i políticament incorrecte, divertidíssim i escrit per una veu amb autoritat per revisitar llocs i personatges del món de l’art, el pop, la política, la literatura, el cinema, els mitjans de comunicació i dir el que fins avui molt pocs s’han atrevit: que allò va ser un invent subvencionat que va donar ales a una generació d’artistes majoritàriament mediocres, una lamentable expressió d’arribisme i miserabilitat genuïnament «progre», la falsificació de la memòria històrica i el company amb l’antic règim.

Els responsables d’aquest fantàstic projecte editorial són Servando Rocha i Beatriz Egea, una rara avis al món editorial que barreja dissenys acurats amb assumptes com la política radical i contracultural, la psicogeografia o la història subterrània d’Espanya. Com a curiositat, el nom de l’editorial, La Felguera, és el d’un poble de la conca minera asturiana de fort arrelament anarquista.

Web. Instagram

La Felguera_3 La felguera-1

La Felguera, activismo editorial

(CAST)
Una editorial que, bajo la apariencia de una sociedad secreta, se dedica a revelar los mejores secretos de nuestra época. Un sello editorial casi único. Su catálogo y línea editorial indaga en las mejores experiencias y fenómenos culturales de las últimas décadas, tanto en su calidad a la hora de “revelar secretos” como en su cualidad transgresora. Aman la literatura y los libros, consideran que «escribir es admitir la posibilidad de que algo suceda» (William Burroughs). Sus libros tienen como protagonistas a perdedores, outsiders, rebeldes… hombres y mujeres al límite de todo, historias fascinantes y singulares.

Su origen se remonta a 1996, y en aquella época, formaban parte de una resistencia cultural de la que aún hoy, tantos años después, se siguen sintiendo parte. Han crecido aprendiendo el valor de la palabra, la tinta, la independencia. En sus inicios eran una revista (Agente Provocador), un grupo de personas anónimas que arrojaban gasolina al fuego, un nombre mutante, una acción al límite de categorías y concepciones de la política y el arte. Se constituyeron como un «Colectivo de Trabajadores Culturales» emprendiendo una infatigable labor de agitación que les condujo, a través de un pasadizo maravilloso, hacia la edición de libros.

La literatura ha sido siempre el resultado del callejeo, del pasear y del perderse, es decir, del juego. El acto de escribir se comunica bajo la forma de un secreto, y lo hace por medio de otro acto que lo revela: la lectura. Al comunicarse el secreto, obligatoriamente se entra en el ámbito del juego. ¿Cuál es su juego favorito? Descodificar el secreto de esta época, es decir, demoler la cultura bajo su forma actual. Además, desde el año 2009, la Felguera editores inauguró una nueva etapa como «sociedad secreta». Para ellos, se trata de un juego, pero un juego que se toman muy en serio. Y es que, en este juego de literatura y edición, en la sociedad actual, el problema está en decodificar sus secretos.

En su catálogo se pueden encontrar colecciones con nombres como Artefactos, Memorias del subsuelo, Narrativas del desorden, True Crime, Zodiaco Negro o Sin Categoría. Y dentro de ellas, libros como Crass. Tienen una bomba. Manifiestos, declaraciones y arte. La historia de la banda que lo cambió todo, la banda / plataforma de ideas fundadora del anarcopunk, que escribieron un importante capítulo en la historia de la escena contracultural más combativa entre el derrumbe de la protesta sesentayochista y el surgimiento del punk. Auambabuluba balambambú. La edad de oro del rock and roll, de Nik Cohn, con prólogo de Kiko Amat. La esperada reedición, tras más de dos décadas descatalogado, de una de las obras monumentales del pop enérgico y el rock and roll en su momento más dulce y salvaje escrito por el «padre» de la crítica musical. Apaches. los salvajes de parís. ¡El terror! ¡La plaga! ¡La peste! Los apaches, una de las subculturas más fascinantes de la historia. Caos, terror y anarquía en el París de la belle époque. Underground Babilonia. El sorprendente viaje de Philly y Claude de Ivar Muñoz Rojas. El fabuloso mundo de los primeros punks de Los Ángeles, la escena musical tanto de Londres (Rough Trade) como de Mánchester (The Haçienda) o la Barcelona preolímpica en un libro insólito, que recoge las fantásticas fotografías de Philomena Winstanley para Slash. Motherfuckers! De los veranos del amor al amor armado. El regreso de los Motherfuckers y sus “células de amor armado”. La reedición ampliada con la totalidad de los panfletos y comunicados de los Motherfuckers. Nos estamos acercando… La historia de Angry Brigade de Servando Rocha. Un fantasmal grupo de activistas ingleses surgidos a partir de las revueltas de 1968, que muy pronto se convirtieron en el enemigo número uno de Inglaterra. Algunos investigadores han visto en el reconocible estilo de la Angry Brigade la base ideológica del posterior fenómeno punk y los Sex Pistols, pero también una implacable crítica posmoderna del mundo. La Movida Modernosa. Crónica de una imbecilidad política de José Luis Moreno Ruíz. El libro que nadie se había atrevido a publicar, la crónica más cruda y descarnada de una época, los llamados años de “La Movida” y los primeros años del gobierno del PSOE. Un libro incómodo y políticamente incorrecto, divertidísimo y escrito por una voz con autoridad para revisitar lugares y personajes del mundo del arte, el pop, la política, la literatura, el cine, los medios de comunicación y decir lo que hasta la fecha muy pocos se han atrevido: que aquello fue un invento subvencionado que dio alas a una generación de artistas en su mayoría mediocres, una lamentable expresión de arribismo y miserabilidad genuinamente «progre», la falsificación de la memoria histórica y el compadreo con el antiguo régimen.

Los responsables de este fantástico proyecto editorial son Servando Rocha y Beatriz Egea, una rara avis en el mundo editorial que mezcla cuidados diseños con asuntos como la política radical y contracultural, la psicogeografia o la historia subterránea de España. Como curiosidad, el nombre de la editorial, La Felguera es el de un pueblo de la cuenca minera asturiana de fuerte raigambre anarquista.

Web. Instagram

La felguera-2 Lafelguera_4