D12_DISSENY I PAISATGE, UNA BANDA SONORA

(CAT)
Aquests són alguns dels discos que podeu escoltar mentre recordeu el cap de setmana de la Festa del Grafisme a Altafulla.

Closet botanist_webCloset Botanist, Rudy d’Anda (2023)
L’àlbum va ser gravat a Austin, Texas, a l’estudi d’enregistrament Electric Deluxe, sota la supervisió del seu propietari Adrián Quesada (Black Pumas), que va ajudar a produir i dissenyar l’elepé. Rudy de Anda havia realitzat la majoria dels seus enregistraments a Califòrnia i la seva música havia esdevingut un sinònim del sol i les platges de Califòrnia. La nova ubicació va canviar les vibracions del projecte i tant Rudy com la banda van estar al 100% concentrats en el procés de creació de Closet Botanist.

From the garden_1_web From the garden_3_webFrom Gardens Where We Feel Secure, Virginia Astley (1983)
L’àlbum de debut de l’artista anglesa, publicat al seu propi segell Happy Valley Records i distribuït per Rough Trade Records, és una col·lecció instrumental de poemes simfònics que descriuen el cicle i reflecteixen els estats d’ànim d’un “indolent” dia d’estiu.
Es destaca per la seva estructura, que va des del clarejar fins al vespre, i el seu ús d’efectes de so naturals, sobre els quals el coproductor Russell Webb va gravar la interpretació improvisada d’Astley.
“Porta batent”, “anyells el diumenge a la tarda”, “mussol, rellotge, sorolls nocturns”. Aquests són alguns dels sons, o potser ingredients, acreditats com a part daquest profundament bell àlbum de música ambiental. A From Gardens Where We Feel Secure, l’artista anglesa manipula i reprodueix aquests sons, barrejant-los amb un piano terrós. L’àlbum abandona les inclinacions normals de l’estructura de la cançó a favor de dues suites laterals, una recreació orgànica del que se sent en ser bressolat per una càlida tarda britànica al camp en un dia tranquil. La seva sensació és alhora antiga i eterna, a molts mons de distància de la nostra veloç era digital.
Una portada alternativa mostra una fotografia de Cowleaze Wood cobert de campanetes, un bosc de 70 acres a Chiltern Hills, Anglaterra.

Vernal Equinox_1_webVernal Equinox, Jon Hassell (1977)
L’àlbum de Jon Hassell de 1980, Fourth World, vol. 1: Possible Musics, produït al costat de Brian Eno, és potser el punt d’entrada més comú al catàleg del trompetista, i arriba durant l’ascens d’aquest últim com a teòric i alquimista del pop. Però el debut de Hassell, Vernal Equinox conté moltes de les mateixes idees en una forma més apagada i subtil. Inspirant-se en la música raga, en particular en el treball del vocalista Pandit Pran Nath, Hassell processa el so de la seva trompeta i se centra en notes que canvien en petits increments, donant a les seves melodies una qualitat relliscosa de la que mai no estàs segur d’on vénen o on poden arribar. El fons és ple de suaus moviments de cascavells i campanes, gorgoteig de tambors parlants i fragments de cantells d’ocells, creant un llit de so que és difícil de precisar, però fàcil d’absorbir en conjunt. Les fonts s’estenen en totes direccions, des del jazz “Shhh/Peaceful” de Miles Davis fins a la música clàssica índia i el centellejant New Age, però la negativa de la música a ser una única cosa fa que cada escolta se senti com la primera.

Epsylon in Malasia_1_web Epsylon in Malasia_3_webEpsilon in Malaysian Pale, Edgar Froese (1975)
Com a líder de Tangerine Dream i com a solista, Edgar Froese va preferir els tons i polsos càlids i humits als ritmes metàl·lics i la freda precisió de compatriotes com Kraftwerk. A mesura que els discos de Tangerine Dream es van tornar cada vegada més suaus i plàcids, el seu primer àlbum en solitari, Aqua, es va submergir en sons d’aigua borbotejant i tons gelats.
Mentre estava de gira amb la seva banda el 1974, Froese es va inspirar en els nous paisatges que va entreveure al Pacífic Sud i va concebre els dos temes èpics que componen el seu segon àlbum, Epsilon in Malaysian Pale. Una cara porta el nom de la badia de Maroubra a Austràlia i l’altra, de les denses selves de Malàisia. Tot i una paleta de Mellotron i flautes, trompetes i cordes sintetitzades, la seva genialitat rau en la capacitat de Froese per teixir aquesta tecnologia en una cosa totalment orgànica, subtil i viva.

The magic place_1_webThe Magic Place, Julianna Barwick (2011)
Amb poc més que la seva veu, un pedal de guitarra Boss DD-20 Giga Delay i una mica de piano i campanes, la cantant i artista sonora resident a Brooklyn evoca un espai entusiasta al seu segon àlbum. Barwick canta a un volum que un podria fer servir per calmar un nadó, amb prou feines més fort que un murmuri. Ella sap com organitzar acuradament cada capa de la seva veu, similar a una mussolina, i teixir-la en una cosa bonica, lluminosa i ingràvida. The Magic Place evoca el somni de les meravelles de la infància, però en lloc de simplement recordar-ho amb nostàlgia, la seva veu té el poder de transmetre aquesta sorpresa en el moment present.

Chill Out_1_webChill Out, The KLF (1990)
El títol de l’àlbum, una referència a les sales chill-out comunes a les raves de finals dels 80, es remunta a una època en què la música ambiental era merament funcional. Era música per a ballarins i usuaris que necessitaven recintes similars a úters sònics. Chill Out, que es va desenvolupar a mesura que aquesta funcionalitat anava cristal·litzant en un estil propi, no serveix en aquest sentit. Lluny de sentir-se envoltant, sembla que el seu soroll difús de mostres i referències deixa passar qualsevol cosa. És una ximpleria obtusa, perquè tota l’existència de KLF va ser una ximpleria.
Tot i així, l’àlbum s’ha guanyat un lloc a les files de l’ambient a causa de la serenitat que transmet, a més del seu compromís amb l’escenografia (suposadament descriu un viatge amb tren de Texas a Louisiana). Hi ha una tranquil·litat que seria completament innecessària si el duet de Jimmy Cauty i Bill Drummond fossin simplement savis. En emfatitzar els detalls (Elvis llançant-se a “In the Ghetto” o un predicador implorant repetidament a vostè, l’oient, que es prepari), van aconseguir una mena de clam quotidià i esgarriat: música, veus i botzines de cotxes, tot enfonsat profundament.

Utau_webUtau, Taeko Onuki & Ryuichi Sakamoto (2010)
Taeko Onuki i Ryuichi Sakamoto compartien una certa fascinació per tot l’europeu, especialment per les pel·lícules de la nouvelle vague i les seves bandes sonores, en contrast amb una societat japonesa que majoritàriament estava completament enlluernada amb la cultura i l’imaginari d’Amèrica del Nord. Al Japó d’aquell moment, aquells gustos eren una cosa fins i tot extravagant, però ella es va recrear en aquestes referències per compondre moltes de les seves cançons.
Taeko Onuki i Ryuichi Sakamoto són amics des de fa més de quaranta anys, quan van coincidir en l’enregistrament de “Grey Skies”, i han continuat treballant junts durant tot aquest temps en molts dels discos d’ella, als quals Sakamoto ha contribuït fonamentalment com arranjador.
Es van retrobar anys després per a l’enregistrament d’Utau, amb una portada –l’original– que no té res a veure amb la que aquí reproduïm, i que va ser un dels últims discos en què va utilitzar màquines, ja que ella creu que quan era jove la seva veu empastava millor amb els ritmes sintètics perquè tenia menys bagatge, menys informació i estava més neta.

 

D12_DISEÑO Y PAISAJE, UNA BANDA SONORA

(CAST)
Estos son algunos de los discos que podéis escuchar mientras recordáis el fin de semana de la Festa del Grafisme en Altafulla.

Closet Botanist, Rudy de Anda (2023)
El álbum fue grabado en Austin, Texas, en el estudio de grabación Electric Deluxe, bajo la supervisión de su propietario Adrián Quesada (Black Pumas), quien ayudó a producir y diseñar el elepe. Rudy de Anda había realizado la mayoría de sus grabaciones en California y su música se había convertido en un sinónimo del sol y las playas de California. La nueva ubicación cambió las vibraciones del proyecto y tanto Rudy como la banda estuvieron al 100% concentrados en el proceso de creación de Closet Botanist.

From the garden_2_webFrom Gardens Where We Feel Secure, Virginia Astley (1983)
El álbum de debut de la artista inglesa, publicado en su propio sello Happy Valley Records y distribuido por Rough Trade Records, es una colección instrumental de poemas sinfónicos que describen el ciclo y reflejan los estados de ánimo de un “indolente” día de verano.
Se destaca por su estructura, que va desde el amanecer hasta el anochecer, y su uso de efectos de sonido naturales, sobre los cuales el coproductor Russell Webb grabó la interpretación improvisada de Astley.
“Puerta batiente”, “corderos el domingo por la tarde”, “búho, reloj, ruidos nocturnos”. Estos son algunos de los sonidos, o tal vez ingredientes, acreditados como parte de este profundamente hermoso álbum de música ambiental. En From Gardens Where We Feel Secure, la artista inglesa manipula y reproduce esos sonidos, mezclándolos con un piano terroso. El álbum abandona las inclinaciones normales de la estructura de la canción en favor de dos suites laterales, una recreación orgánica de lo que se siente al ser acunado por una cálida tarde británica en el campo en un día tranquilo. Su sensación es a la vez antigua y eterna, a muchos mundos de distancia de nuestra veloz era digital.
Una portada alternativa muestra una fotografía de Cowleaze Wood cubierto de campanillas, un bosque de 70 acres en Chiltern Hills, Inglaterra.

Vernal Equinox_2_webVernal Equinox, Jon Hassell (1977)
El álbum de Jon Hassell de 1980, Fourth World, vol. 1: Possible Musics, producido junto a Brian Eno, es quizás el punto de entrada más común en el catálogo del trompetista, y llega durante el ascenso de este último como teórico y alquimista del pop. Pero el debut de Hassell, Vernal Equinox contiene muchas de las mismas ideas en una forma más apagada y sutil. Inspirándose en la música raga, en particular en el trabajo del vocalista Pandit Pran Nath, Hassell procesa el sonido de su trompeta y se centra en notas que cambian en pequeños incrementos, dando a sus melodías una cualidad resbaladiza de la que nunca estás seguro de dónde vienen o dónde pueden llegar. El fondo está lleno de suaves movimientos de cascabeles y campanas, gorgoteo de tambores parlantes y fragmentos de cantos de pájaros, creando un lecho de sonido que es difícil de precisar, pero fácil de absorber en su conjunto. Las fuentes se extienden en todas direcciones, desde el jazz “Shhh/Peaceful” de Miles Davis hasta la música clásica india y el centelleante New Age, pero la negativa de la música a ser una única cosa hace que cada escucha se sienta como la primera.

Epsylon in Malasia_2_webEpsilon in Malaysian Pale, Edgar Froese (1975)
Como líder de Tangerine Dream y como solista, Edgar Froese prefirió los tonos y pulsos cálidos y húmedos a los ritmos metálicos y la fría precisión de compatriotas como Kraftwerk. A medida que los discos de Tangerine Dream se volvieron cada vez más suaves y apacibles, su primer álbum en solitario, Aqua, se sumergió en sonidos de agua borboteante y tonos helados.
Mientras estaba de gira con su banda en 1974, Froese se inspiró en los nuevos paisajes que vislumbró en el Pacífico Sur y concibió los dos temas épicos que componen su segundo álbum, Epsilon in Malaysian Pale. Un lado lleva el nombre de la bahía de Maroubra en Australia y el otro, de las densas selvas de Malasia. A pesar de una paleta de Mellotron y flautas, trompetas y cuerdas sintetizadas, su genialidad radica en la capacidad de Froese para tejer esa tecnología en algo totalmente orgánico, sutil y vivo.

The magic place_2_webThe Magic Place, Julianna Barwick (2011)
Con poco más que su voz, un pedal de guitarra Boss DD-20 Giga Delay y un poco de piano y campanas, la cantante y artista sonora residente en Brooklyn evoca un espacio entusiasta en su segundo álbum. Barwick canta a un volumen que uno podría usar para calmar a un bebé, apenas más fuerte que un susurro. Ella sabe cómo organizar cuidadosamente cada capa de su voz, similar a una muselina, y tejerla en algo hermoso, luminoso e ingrávido. The Magic Place evoca el ensueño de las maravillas de la infancia, pero en lugar de simplemente recordarlo con nostalgia, su voz tiene el poder de transmitir ese asombro en el momento presente.

Chill Out_2_webChill Out, The KLF (1990)
El título del álbum, una referencia a las salas chill-out comunes en las raves de finales de los 80, se remonta a una época en la que la música ambiental era meramente funcional. Era música para bailarines y usuarios que necesitaban recintos similares a úteros sónicos. Chill Out, que se desarrolló a medida que esta funcionalidad iba cristalizando en un estilo propio, no sirve en este sentido. Lejos de sentirse envolvente, su ruido difuso de muestras y referencias parece dejar pasar cualquier cosa. Es una tontería obtusa, porque toda la existencia de KLF fue una tontería.
Aún así, el álbum se ha ganado un lugar en las filas del ambient debido a la serenidad que transmite, además de su compromiso con la escenografía (supuestamente describe un viaje en tren de Texas a Luisiana). Hay una tranquilidad que sería completamente innecesaria si el dúo de Jimmy Cauty y Bill Drummond fueran simplemente sabios. Al enfatizar los detalles (Elvis lanzándose a “In the Ghetto” o un predicador implorando repetidamente a usted, el oyente, que se prepare), lograron una especie de clamor cotidiano y descarriado: música, voces y bocinas de autos, todo hundido profundamente.

Utau, Taeko Onuki & Ryuichi Sakamoto (2010)
Taeko Onuki y Ryuichi Sakamoto compartían una cierta fascinación por todo lo europeo, en especial por las películas de la nouvelle vague y sus bandas sonoras, en contraste con una sociedad japonesa que en su mayoría estaba completamente deslumbrada con la cultura y el imaginario de Norteamérica. En el Japón de aquel momento, aquellos gustos eran algo incluso extravagante, pero ella se recreó en esas referencias para componer muchas de sus canciones.
Taeko Onuki y Ryuichi Sakamoto son amigos desde hace más de cuarenta años, cuando coincidieron en la grabación de “Grey Skies”, y han continuado trabajando juntos durante todo este tiempo en muchos de los discos de ella, a los que Sakamoto ha contribuido fundamentalmente como arreglista.
Se re-encontraron años después para la grabación de Utau, con una portada –la original– que no tiene nada que ver con la que aquí reproducimos, y que fue uno de los últimos discos en que utilizó máquinas, puesto que ella cree que cuando era joven su voz empastaba mejor con los ritmos sintéticos porque tenía menos bagaje, menos información y estaba más limpia.